Privat

Fremtidsfuldmagter

Hvem skal overtage roret, hvis du en dag mister evnen til at navigere? Med en fremtidsfuldmagt kan du vælge, hvem du vil have til at varetage dine personlige og økonomiske forhold, hvis du en dag ikke selv er i stand til det. 

Hos LRP Advokater vejleder og hjælper vi dig med at oprette en fremtidsfuldmagt, der passer præcis til dine ønsker og behov. Bliv klogere på, hvad en fremtidsfuldmagt er, lige her, og få lavet en fremtidsfuldmagt hos en advokat, der forstår de juridiske rammer ned i mindste detalje. 

Hvad er en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt er en fuldmagt, som først bliver gældende, hvis du en dag bliver syg eller mister evnen til at handle fornuftigt vedrørende dine personlige eller økonomiske forhold. Det kan ske på grund af fysisk sygdom eller som følge af kognitiv svækkelse, eksempelvis ved demens. Her kan en eller flere personer, du selv vælger i forbindelse med oprettelse af fremtidsfuldmagten, i stedet agere beslutningstager på dine vegne.  

En fremtidsfuldmagt skal altid være skriftlig, og det er vigtigt, at du får den underskrevet korrekt både digitalt og hos en notar for, at den er gyldig. Alle personer over 18 år, der er i stand til at handle fornuftsmæssigt, kan oprette en fremtidsfuldmagt. Det betyder, at man ikke kan oprette en fremtidsfuldmagt, hvis man eksempelvis er under værgemål. 

En fremtidsfuldmagt er frivillig, og du kan til hver en tid vælge at tilbagekalde den. En fremtidsfuldmagt er et alternativ til en almindelig fuldmagt eller et værgemål, og gyldigheden ophører automatisk, hvis du som fuldmagtsgiver afgår ved døden. 

Opret en fremtidsfuldmagt hos advokaten, imens du er rask

Det er ingen hemmelighed, at livet er uforudsigeligt. Sygdom kan ramme os pludseligt, når vi mindst venter det, eller komme langsomt og gradvist tage mange af vores færdigheder fra os. Få lavet en fremtidsfuldmagt hos en advokat, imens du stadig er i stand til at træffe beslutningen, og giv dig selv og dine nærmeste mere ro i sindet i forhold til fremtiden. 

I bedste fald får du aldrig brug for at sætte fremtidsfuldmagten i kraft. Skulle uheldet være ude, og du står i en situation, hvor det er nødvendigt, at andre tager styringen på dine vegne, gør en fremtidsfuldmagt dog mange processer meget lettere. Fremtidsfuldmagten er let at lave med rette vejledning fra en advokat, og det er en rigtig god fornemmelse, de fleste går herfra med, når fremtidsfuldmagten er på plads.

Hvem skal jeg indsætte som fuldmægtig?

Der er ingen regler for, hvem du kan vælge at indsætte som fuldmægtig, når du laver din fremtidsfuldmagt hos en advokat. Det afgørende er, at du vælger en eller flere personer, som du har fuld tillid til, og som du derfor stoler på vil varetage dine personlige og økonomiske interesser, hvis du en dag ikke selv er i stand til det.  

Det eneste krav til den fuldmægtige er, at vedkommende skal være over 18 år på det tidspunkt, hvor fremtidsfuldmagten sættes i kraft. Derudover må personen ikke være under værgemål eller selv have en fremtidsfuldmagt, der er sat i kraft. 

Det er muligt at indsætte flere fuldmægtige på din fremtidsfuldmagt. Du skal her vælge, hvem af de fuldmægtige, der skal være henholdsvis primær og sekundær (subsidiær) – eller om du ønsker, at alle fremtidsfuldmægtige skal være sidestillede. 

Vælger du det sidste, skal du i fremtidsfuldmagten tydeliggøre, om de fuldmægtige skal kunne handle hver især på dine vegne uden de øvrige fuldmægtiges samtykke, eller om de altid skal handle i forening for, at en beslutning træder i kraft. Du kan også vælge, at hver af de fuldmægtige varetager et bestemt område af dine personlige eller økonomiske interesser. 

Endelig er det også muligt at indsætte en enkelt fuldmægtig og indsætte nogle andre, der har til opgave at føre tilsyn med fuldmægtige, så det sikres, at der ikke foretages beslutninger, der ikke er til gavn for dig. 

Hvad kan en fremtidsfuldmagt bruges til?

Med en fremtidsfuldmagt vil den udpegede fuldmægtige kunne træffe beslutninger på dine vegne vedrørende dine personlige og økonomiske forhold. Det kan blandt andet være i forhold til: 

  • Kontakt til offentlige myndigheder som kommunen, SKAT m.fl. 
  • Betaling af regninger og generel forvaltning af din økonomi
  • Køb og salg af ejendom, værdipapirer m.m. 
  • Indgåelse af aftaler om eksempelvis hjemmehjælp, flytning til plejehjem m.m. 
  • Beslutningstagen i forhold til medicinsk behandling

Det kommer bag på de fleste, hvor mange beslutninger vedrørende økonomiske og personlige forhold, der egentlig træffes på daglig basis, og hvor meget der derfor skal tages stilling til og handles på hos den enkelte. Det kan hurtigt blive meget komplekst, hvis ikke der ligger en fremtidsfuldmagt klar. For både din egen og dine nærmestes skyld anbefaler vi derfor uden tvivl at tage så meget kontrol som muligt over fremtiden, imens du stadig kan. 

Hvordan er jeg stillet uden en fremtidsfuldmagt?

Det har siden 1. september 2017 været muligt at lave en fremtidsfuldmagt, der giver dig selvbestemmelse i forhold til din situation i tilfælde af sygdom eller kognitiv svækkelse. Det er dog langt fra alle, der får lavet en sådan fuldmagt, og det kan have store konsekvenser for den enkeltes fremtidige situation. 

Uden en fremtidsfuldmagt har Familieretshuset, i tilfælde af at du bliver alvorligt syg, mulighed for at lave en umyndiggørelse. Familieretshuset vil dermed være den instans, der tager over og træffer beslutningerne på dine vegne - men ofte vil Familieretshuset også vælge at udpege en værge, som f.eks kan være en af deres professionelle værger. 

Det er også muligt at oprette andre typer fuldmagter – eksempelvis en generalfuldmagt eller en vedvarende fuldmagt. Disse træder dog i kraft med det samme ved oprettelsen og er ikke underlagt myndighedstilsyn. Vælger man i stedet en fremtidsfuldmagt, bliver denne først aktiv, når behovet opstår, og Familieretshuset fører et hvilende tilsyn, hvilket giver en ekstra sikkerhed.

Pris på fremtidsfuldmagt – hvad koster en fremtidsfuldmagt? 

Prisen for at få lavet en fremtidsfuldmagt hos en advokat varierer fra advokatfirma til advokatfirma. De fleste steder vil prisen ligge på et par tusinde kroner inkl. moms. Den kan dog variere alt efter, om du blot skal have lavet en fremtidsfuldmagt for dig selv eller en såkaldt gensidig fremtidsfuldmagt for dig og din ægtefælle. 

Hertil kommer en udgift på 300 kr. i retsgebyr til notaren, der tinglyser fremtidsfuldmagten samt et gebyr på 1475 kr. (2025) til Familieretshuset, når fremtidsfuldmagten skal sættes i kraft. 

Læs mere om aktivering af fremtidsfuldmagt her. 

Hvordan opretter jeg en fremtidsfuldmagt? 

Der er i dag flere onlinesider, der tilbyder at lave en billig fremtidsfuldmagt til dig. Vi anbefaler dig dog alligevel at finde en dygtig advokat, der kan vejlede dig i, hvordan fremtidsfuldmagten bedst skrues sammen for, at den passer til dine ønsker. 

I LRP Advokater kan vi hjælpe dig med at lave fremtidsfuldmagten. Fuldmagten skal efterfølgende vedkendes af dig både digitalt via MitID samt fysisk hos en notar for, at fuldmagten er gældende. Sidstnævnte skal gøres senest 6 måneder efter, at du har oprettet din fremtidsfuldmagt hos advokaten.  

Grunden til den skal vedkendes er, at notaren skal vurdere, at du er i stand til at varetage dine egne interesser og kan handle fornuftsmæssigt – og at oprettelsen af en fremtidsfuldmagt dermed sker af din egen frie vilje.

Hvordan ved andre, at jeg har oprettet en fremtidsfuldmagt?

Det er altid en god idé at fortælle dem, du har valgt som fuldmægtige, om fremtidsfuldmagten, hvis du har mulighed for det. Det er uden tvivl klart det nemmeste at være åben om dine ønsker for fremtiden og være i løbende dialog med familie eller venner, så de ved, hvor du står.  

Så længe du ikke er syg – og dermed så længe fuldmagten ikke er trådt i kraft – er der ingen, der kan få kendskab til fuldmagten. Det er først i tilfælde af, at du ikke længere kan tage vare på dig selv, at fremtidsfuldmagten bliver relevant. Når den træder i kraft, vil alle kunne se den digitalt i Personbogen. Dine nærmeste vil dermed, selv hvis de ikke kender til fremtidsfuldmagten på forhånd, kunne henvende sig ved offentlige myndigheder og få de nærmere detaljer for fremtidsfuldmagten oplyst. 

Hvad skal jeg medbringe hos notaren?

Modsat hvad mange tror, skal du ikke selv medbringe dokumentet med din fremtidsfuldmagt fra advokaten, når du senere underskriver hos notaren. Fremtidsfuldmagten ligger nemlig allerede digitalt og kan findes frem via dit sagsnummer. Medbring derfor blot sagsnummer, officiel billedlegitimation med CPR-nummer (fx pas eller kørekort) samt de 300 kr., som det koster at få tinglyst din fremtidsfuldmagt.

Sørg for løbende opdatering af fremtidsfuldmagten

Ønsker for fremtiden kan løbende ændre sig. Især hvis du laver din fremtidsfuldmagt tidligt i livet og forhåbentlig har mange gode år foran dig inden, at fremtidsfuldmagten måske en dag bliver relevant. 

Det er muligt at ændre i din fremtidsfuldmagt så ofte, du har brug for det, og dermed holde den opdateret, så den altid indeholder de oplysninger, som du ønsker at give videre. Er det længe siden, at du har oprettet din fremtidsfuldmagt hos advokaten, vil vi derfor opfordre dig til at forholde dig til, om indholdet stadig er, som det skal være, eller om du ønsker at få lavet ændringer eller tilføjelser til dokumentet.  

Få lavet fremtidsfuldmagt hos en advokat fra LRP

Hos LRP Advokater kan vi tilbyde dig den rette rådgivning og hjælpe dig med at lave den fremtidsfuldmagt, du ønsker. Kontakt os her for at booke et møde med en af vores kompetente advokater, der har mange års erfaring inden for udarbejdelse af fremtidsfuldmagter.

Har du spørgsmål vedrørende

Fremtidsfuldmagter?

Kontakt LRP i dag

LRP - Advokat (L)

Anders Tornbjerg

Advokat (L)

D79 25 30 14

M20 20 70 17

LRP - Advokatfuldmægtig

Frederikke Askov Skaaning

Advokatfuldmægtig

D79 25 30 15

M44 14 37 39

LRP - Advokat (H)

Jytte Smidstrup

Advokat (H)

D79 25 30 16

M23 48 43 93

LRP - Advokat

Sara Aslak Pommerencke

Advokat

D79 25 30 22

M44 14 30 22

LRP - Advokat (L)

Simone Bach Glavind

Advokat (L)

D79 25 30 65

M44 14 30 65

LRP - Advokat

Victoria Nørgaard

Advokat

D79 25 30 27

M29 60 11 11

LRP - Advokatsekretær

Christina Egholm

Advokatsekretær

D79 25 30 28

close

Har du spørgsmål vedrørende Fremtidsfuldmagter ?

Skriv til os her, og vi kontakter dig helt uforpligtende.

Jeg har læst og accepterer LRP´s privatlivspolitik, og giver samtidig  tilladelse til at LRP må kontakte mig.