Højesteret har ved dom af 17. januar 2025 ændret kravet til indtægtsnedgang ved erstatning for erhvervsevnetab
Hos LRP har vi tidligere skrevet om en Højesteretsdom fra 9. april 2024. Dommen vedrører en regel i Arbejdsskadesikringslovens § 17, som medfører, at kun et indtægtstab på minimum 15% kan give erstatning for erhvervsevnetab. Dommen slår fast, at dette ikke er en absolut grænse. Med andre ord er det også muligt at opnå erstatning for erhvervsevnetab, hvis indtægtsnedgangen som følge af arbejdsskaden er under 15%. Dette kræver dog, at indtægtsnedgangen er klar og varig. I den omtalte dom var der tale om en indtægtsnedgang på 10,3%, som ifølge Højesteret var nok til, at den skadelidte alligevel havde ret til erstatning for erhvervsevnetab.
Den 17. januar 2025 afsagde Højesteret endnu en dom om den samme problemstilling. Der var i denne sag tale om en kvinde, der pådrog sig en skade under sit arbejde som hjemmehjælper i 2008. Hendes erhvervsevnetab blev midlertidigt fastsat til 60%. Kvinden blev senere ansat i et fleksjob, hvorved hendes indtægt ændrede sig. På baggrund heraf blev hendes indtægtsnedgang nu vurderet til 9,6% og 8,8%, dvs. væsentlig under grænsen på 15% i Arbejdsskadesikringsloven (ASL). Sagen angik derfor, om den skadelidte kvinde alligevel havde ret til erstatning for erhvervsevnetab.
Højesteret henviste til dommen fra april 2024 og det heri beskrevne krav om en klar og varig indtægtsnedgang. Højesteret gentog også, at der ikke gælder et krav om, at indtægtsnedgangen skal være tæt på 15% for at opnå erstatning for erhvervsevnetab. Det blev dog anført, at der ikke kan tilkendes erstatning for erhvervsevnetab, hvis indtægtstabet er mindre end 5%, idet det så må anses som bagatelagtigt. Højesteret fandt herefter, at arbejdsskaden havde medført et klart og varigt erhvervsevnetab, og at kvindens indtægtstab på henholdsvis 9,6% og 8,8% derfor berettigede hende til erstatning for erhvervsevnetab svarende til 15%.
På baggrund af dommen fra Højesteret udsendte både Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen et nyhedsbrev. Det blev heri beskrevet, at der var mulighed for at få genoptaget visse sager om erhvervsevnetab. Det blev anført, at det drejer sig om tilskadekomne, der efter en arbejdsskade er visiteret til eller ansat i fleksjob, og erstatning for erhvervsevnetab tidligere er blevet afslået, fordi indtægtsnedgangen var under 15%.
Det blev anført, at Ankestyrelsen og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ikke har mulighed for selv at genoptage de relevante sager, hvorfor man opfordrer ”berørte borgere” til at kontakte Arbejdsmarkedets Erhvervssikring for at få deres sag genoptaget. Det blev samtidig præciseret, at betingelserne for at få en tidligere afvist sag genoptaget er:
- Der er tidligere givet afslag på erstatning for erhvervsevnetab for en periode, hvor den skadelidte var visiteret til fleksjob helt eller delvist som følge af en arbejdsskade.
- Indtægtsnedgangen skal være mellem 5% og 15%.
- Arbejdsskaden skal være en arbejdsulykke sket den 1. januar 2006 eller senere, eller en erhvervssygdom anmeldt den 1. januar 2006 eller senere.
Hos LRP er vi ikke enige i, at de to domme fra Højesteret fra april 2024 og januar 2025 alene gælder for skadelidte, der efter en arbejdsskade er blevet visiteret til fleksjob (ASL §17a). Efter vores opfattelse gælder dommene tilsvarende for andre skadelidte, der har et klart og varigt erhvervsevnetab med en indtægtsnedgang på mellem 5% og 15% (ASL § 17).
Vi opfordrer derfor alle, der har fået afvist erstatning for erhvervsevnetab, fordi indtægtstabet ikke var på minimum 15%, til at søge om genoptagelse af sagen ved Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Hvis du ønsker hjælp til en vurdering af, hvorvidt din sag kan genoptages, er du meget velkommen til at kontakte en af vores specialister i erstatningsret. Vi kan kontaktes på tlf. 79 25 30 00.