Black Friday – få styr på dine forbrugerrettigheder

Black Friday og den knap så kendte Cyber Monday er lige om hjørnet. Mange vælger at benytte lejligheden til at købe julegaver, men uden helt at have styr på reglerne forinden. 

Det er vigtigt at kende reglerne, så dine varer ikke ender med at blive dyrere på grund af told, moms eller uforudsete ekstraomkostninger!

 

Undgå at blive fanget af fortrydelsesretten

Reglerne for fortrydelsesret er forskellige alt afhængigt af, hvor du handler: Handler du på nettet, gælder der en fortrydelsesret på 14 dage. Fortrydelsesretten indebærer, at du har 14 dage fra det tidspunkt, du modtager varen til at meddele sælgeren, at du fortryder købet. 

Handler du i fysiske butikker, forholder det sig imidlertid anderledes: Her gælder i udgangspunktet ingen returret, medmindre butikken selv har valgt, at indrømme en sådan ret. Så hvis du køber dine julegaver i en fysisk butik, skal du være opmærksom på, om det er muligt at bytte varen igen efter jul. 

Black Friday falder i år den 29. november og Cyber Monday er den 2. december – altså et godt stykke tid inden juleaften. Derfor bør du også være opmærksom på længden af fortrydelsesretten. En stor del af både fysiske butikker og netbutikker forlænger deres fortrydelsesret til efter jul, men det er ikke et krav. 

Det er derfor en god idé, at spørge i butikken eller tjekke betingelserne for købet på nettet, inden du køber varen.

 

Tjek webshoppen inden du klikker

Vælger du at handle på nettet, skal du også være opmærksom på andre forhold, end hvis du handler i en fysisk butik; fx hvor onlineshoppen befinder sig – men mest centralt hvor dine varer sendes fra? Det er nemlig afgørende for, hvor lang tid varerne er undervejs, samt om du får eventuelle ekstra-regninger for moms og told. 

Selvom du handler på en webshop, som slutter med “.dk”, kan den sagtens befinde sig uden for EU. Tjek derfor leveringsbetingelserne og hvor dine varer sendes fra, så du undgår uventede meromkostninger for fx importgebyrer. Leveres dine varer fra et land inden for EU, skal du ikke bekymre dig om disse meromkostninger.

 

Kommer varen fra USA eller Kina?

Mange vælger at købe tilbudsvarer eller julegaver fra USA og Kina. Her skal du være opmærksom på, at du skal betale told og moms ved import til Danmark, og priserne på de udenlandske webshops er som regel angivet uden told, moms og importgebyrer.

Det er også en god ide at læse handelsbetingelserne for købet grundigt, da fortrydelsesret og reklamationsfrist ikke er rettigheder, som du kan forvente i samme omfang uden for EU.

Vi håber, du har fået et overblik over de typiske udfordringer, du møder på tilbuds- eller gavejagten. Vi ønsker dig god fornøjelse med dine indkøb.